Web siteniz veya uygulamanız için dizayn ettiğiniz veya bir programcıya yaptırdığınız içerik botu çalışma prensibi nedir? Bir botun sağlıklı olması için bazı testlerden sağlıklı bir şekilde geçmesi gerekir.
1. Hedef Doğrulama
İçeriklerin taranacağı hedef siteye gönderilen botların bir yönlendirme ile karşılaşılıp karşılaşmadığı dikkate alınmalı, hedefin sizi farklı kaynaklara / sitelere gönderip göndermediği sıkı bir kontrol ile denetim altına alınması gerekmektedir.
2. Veri Doğrulama
Taranan alanlardaki verileri doğrulamak oldukça zorlu bir iştir. İstenmeyen bir sürü kod parçacağı bot ile hedef alanlardan süzülerek size kadar ulaşabilir. Bu aşamada çeşitli filtrelemeler ve verinin doğru adres alanlardan gelip gelmediği dikkatlice kontrol altına alınmalıdır.
3. Yinelenen İçerikler
İçerik botunda taranan linkler aynı içerikleri tekrar etmiş olabilir, aynı başlıkta birden fazla içerik üretmiş olabilir, farklı başlıkla aynı tür içerik üretmiş olabilir. Botlarda karşılaşılan en büyük sorunlardan bir tanesi de istenmeyen içerik tekrarlarıdır. Bu da gerek analiz açısından gerek işleyiş açısından zaman kaybına sebebiyet vermektedir.
4. İstenmeyen Kelimeler
İçerik botu aracılığı ile gelen verilerde istenmeyen kelimeler ya değiştirilmeli ya da silinmelidir. Ancak içerik botlarının bir çoğu bunu yapmaz ve editörü bu işlemleri tek tek inceleyerek yapmak zorunda bırakır. Ancak kaliteli bir içerik botu bu durumlar için değiştirici vb. modüllerle destek verir.
5. Çalışmayan Zengin İçerikler
Diğer büyük bir sorunda kompleks olmayan içerik botlarında içeriklerde bulunan resim / video vb. objelerin çalışıp / çalışmadığı kontrol edilmeden direkt olarak çekilmesidir. Bu işlemde bir çok soruna sebebiyet vermektedir. Bu konunun belirli bir kısmı 2. madde de belirttiğimiz veri doğrulamaya da girmektedir. Ancak ayrıca belirtmekte oldukça fayda olduğunu düşünüyoruz.